En el primer Seminari sobre l'Espanya Polifònica, celebrat a l'octubre de 2021 i organitzat per la Càtedra Prospect 2030 i la presidència de la Generalitat Valenciana, el MH President Ximo Puig va llançar una proposta de relocalització d'institucions de l'Estat i d'organismes de l'Administració General de l'Estat sobre una base d'evidències i mesures concretes. Aquest informe estableix unes bases per a escometre aqueixa labor.
Amb aquest treball s'aporta informació sobre la millora de l'organització territorial com un punt d'equilibri més harmònic entre els centres de la governació i les perifèries que la sostenen. L'informe analitza, en primer lloc, les problemàtiques que es desitgen abordar amb l'estructura de l'Estat multinivell i seguidament tracta els objectius establits que seria desitjable aconseguir.
L'informe, finalment, acaba exposant una primera sèrie de propostes de relocalització institucional aplicables a l'estructura institucional del sector públic que poden servir de base per a un debat sobre la qüestió.
Les propostes de l'informe es conceben com un primer pas o punt de partida per al debat sobre una reforma estructural de les administracions públiques que incloga també processos de relocalització o desconcentració. Per a això, aquest primer informe conceptualitza la problemàtica i els objectius a aconseguir i proposa, al seu torn, una sèrie de mesures que serveixen com a exemple de la reestructuració de les institucions per a afavorir un govern multinivell.
L'objectiu principal d'aquest treball és el de servir als òrgans competents de la Generalitat com a base per al disseny d'iniciatives i programes d'actuació dirigits a construir uns entorns vitals més inclusius, justos i equitatius per a totes les generacions i a la implementació de polítiques de cures innovadores i sostenibles en els quals la longevitat no es considere una càrrega.
La COVID-19 ha situat el tema de les cures en l'epicentre del debat públic. Estem davant un gran repte com a societat: segons dades d'EUROSTAT s'espera que el nombre de persones que puguen necessitar cures de llarga duració augmente des dels 19,5 milions de 2016 fins a 23,6 milions en 2030 i 30,5 milions en 2050 en l'EU-27. D
El document selecciona unes línies prioritàries d'acció per a la Comunitat Valenciana que tenen en comú un enfocament basat en drets. El bon tracte fomenta i respecta que les persones majors puguen disposar de la informació necessària per a prendre les seues pròpies decisions i gaudir d'un envelliment saludable i actiu amb respecte a la seua voluntat i preferències. Els entorns on les persones viuen han d'ajudar per a la vida independent. En aquest sentit, l'informe analitza hàbilment les diferents opcions, des dels centres de dia i residències, fins a les experiències de *co-*housing i els centres *inter-generacionals.
A més l'informe posa l'accent sobre la gran diversitat de les as poblacions majors.Les polítiques han de permetre que tantes persones com siga possible aconseguisquen trajectòries positives d'envelliment i eliminen la gran quantitat de barreres que limiten la participació social i les contribucions dels adults majors.
Respecte a les persones majors de hui i a les quals vindran en els pròxims anys és necessari una actuació decidida per la falta recursos i el creixent envelliment de la població. L'informe recull algunes experiències en la resta d'Espanya que poden servir com a model., incloent l'edifici intergeneracional Plaza d'Amèrica a Alacant.